Nieuws

SBN wil olympische sfeer bij EK Squash

22 april 2013

De Nederlandse squashbond (SBN) hoopt niet alleen dat de Europese kampioenschappen voor landenteams (1-4 mei) in Amsterdam een sportief feest worden, maar ook een olympische sfeer krijgen.

De SBN viert dit jaar het 75-jarig bestaan en wil meer dan ooit eer inleggen met de organisatie van dit evenement. Dat is immers het laatste grote internationale toernooi voordat squash in Sint-Petersburg duidelijk mag maken waarom de sport op het programma moet komen van de Olympische Spelen van 2020.

n de Russische metropool wordt de 'shortlist' bepaald met daarop nog drie sporten die de olympische status willen. Dat zijn er nu nog acht. Squash, met wereldwijd 20 miljoen beoefenaars, heeft de concurrentie van onder meer karate, sportklimmen, honk- en softbal en wakeboarden. Het IOC beslist in september welke nieuwe discipline te zien is tijdens de OS 2020.

De EK in het Frans Otten Stadion zijn groter dan ooit, met inschrijvingen uit 32 landen. Bij de vrouwen geldt Nederland als medaillekandidaat. De ploeg van bondscoach Vanessa Atkinson kreeg dinsdag het wedstrijdschema te horen. Oranje speelt op de openingsdag tegen zowel Duitsland als Engeland. België is de laatste tegenstander in de groepsfase. Atkinson heeft voor de titelstrijd zoals verwacht routinier Natalie Grinham, Orla Noom en Milou van der Heijden geselecteerd en laat Tessa ter Sluis debuteren.

De mannen van Lucas Buit treden op 1 mei eerst aan tegen Slowakije en België, waarna de beste twee doorgaan naar de kwartfinales. Promotie naar divisie I, waaruit Nederland vorig jaar degradeerde door op het EK zevende te worden, is voor eigen publiek het doel. Wereldtopper Laurens Jan Anjema moet het voorbeeld geven dat Sebastiaan Weenink, Bart Ravelli, Rick Penders en Marc ter Sluis dienen te volgen.

 

bron : volkskrant